woensdag 22 mei 2013

badstof broekje

Op de blog hamburgerliebe van Suzanna vond ik een super schattig patroontje van een badstof broekje.  De foto's en de vertaling vind je hieronder.

Download het patroon in pdf (4 blaadjes) hier  Het patroon is enkel in maat 110/116 beschikbaar.1. Kies een leuk stukje badstof, het kan ook met gewone tricot.  Voor de boordjes  kies je best boordstof, maar kan ook met gewone tricot stof.  Je kan het model ook maken zonder de zakken.


versie met gewone tricotstof

Print de patronen, kleef het rugdeel aan elkaar.  Leg alle delen (rug, voor, zakdeel) op de stof, en knip 2x uit. 
 

Uit de boordstof knip je 2 stroken van  25 cm hoog en 75 cm lang.  Deze 2 repen stof zullen lang  genoeg zijn voor beide benen. Voor de tailleband : meet met een lintmeter de omtrek van de taille van het kindje. Knip  een strook van 13 cm hoog, en zo lang als de taille is.  (rek de stof een beetje uit als je wilt dat het strakker zit)

Knip nog 2 stroken van 12 x 4.5 cm voor de zakboordjes.


2. Vouw de stroken voor de zak dubbel in de lengte.  Speld ze goede kant tegen goede kant op de zakingang.  Je mag in het midden wat trekken aan de boordstof, dan sluiten de zakjes beter. Stik vast.
(gebruik als het kan een speciale steek voor rekbare stoffen).  Als je boordstof wat uitsteekt aan de zijkant, mag je dit afknippen. 


3. Nu leg je de delen voor de zak onder de voordelen.  Speld ze netjes vast, en stik ze vast.  Ik heb de stof ondersteboven gelegd om te stikken, dan kun je mooi de ronding van de zak volgen.  Je kan hier eventueel een leuke siersteek of dichte zigzag kiezen, en van de bovenkant erop stikken.
Stik nu de bovenrand waar de zakken en voordelen op elkaar liggen vast met een kleine zigzagsteek, zodat die netjes op elkaar blijven liggen.  Dat is makkelijker als je straks de boord aanstikt.
4. Nu stik je de binnenbeennaad (zie foto 3).  Leg daarvoor telkens een voordeel op een rugdeel, goede kant op goede kant, speld vast en stik het kleine binnenbeennaadje.  Strijk de naad even open.  Nu heb je 2 halve broekjes.

Het volgende is de band in boordstof aanstikken.  Strijk de lange band in de lengte dubbel.
Schuif het broekdeel netjes in deze band.  Omdat boordstof of tricotstof nauwelijks rafelt, kun je zo tewerk gaan.  Let op : bij het rugdeel komt maar een 5 of 6  cm boord, dat verdwijnt immers onder het voordeel als je straks beide delen op elkaar stikt. Stik de boord vast op enkele mm van de rand.  zie foto 4.
Doe hetzelfde met het tweede broekdeel.

boordstof rafelt nauwelijks


Nu kun je de kruisnaad stikken.  Leg beide delen goede kant op goede kant.  Speld vast.  Zorg ervoor dat de opengestreken binnenbeennaadjes pal op elkaar vallen.  Om ervoor te zorgen dat je stof niet verkruipt tijdens het naaien, zet je hier een extra speld door beide naden zodat ze vastliggen.  Stik de naad nu van middenvoor tot middenrug.  Als dat correct gebeurd is, heb je nu tussen de beentjes een 'kruis' : de 4 naden vormen een mooi kruispunt !  Strijk deze naad naar 1 kant en stik ze nog eens vast op de goede kant van de stof, op enkele mm van de naad.

Nu is het broekje bijna af !

5. Alleen de zijnaden moet je nu nog samenstikken.  Leg de stof zo : het rugdeel moet een ruime cm onder het voordeel verdwijnen, speld vast.  Zie foto 5. Stik nu opnieuw over de rand in boordstof, zorg dat je het rugdeel mee vaststikt.  Stop met stikken waar de pijpjes afgerond zijn, op ongeveer 5 cm van de onderkant.  (ongeveer ter hoogte van waar de zak eindigt). Je merkt dat de boord van het rugdeel nu netjes tevoorschijn komt, hecht goed af.
De boord aan de taille : strijk de boord dubbel in de lengte.  Indien mogelijk maak je 2 kleine knoopsgaatjes in het middenvoor om de koord door te rijgen.  Of 2 kleine revetjes, of je maakt met de hand 2 kleine openingen die je rondom vastnaait tegen het rafelen.

Naai beide uiteinden van de boord aan elkaar (goede kant op goede kant !) tot een ring.
 Nu moet je 4 punten markeren, zowel op het broekje als op de boord : de 2 zijkanten, middenvoor en middenrug.  plaats op elk punt een speld.
Leg het broekje voor je, leg de band met de open randen naar boven tegen de bovenkant van het broekje.
Schuif het broekje in de band, tot aan de open randen.
Speld vast, zo dat de 4 markeerpunten overeenkomen.

Stik deze naad met een steek voor elastische stoffen (of een kleine zigzag als je dat niet hebt) door de 3 lagen heen vast.
Je moet de boord een beetje 'uitrekken' tijdens het stikken.  Doe dit voorzichtig, menig naalden zijn gesprongen door te snel te stikken....
Het is het mooist als je de naad in de boord  aan de linkerzijkant van het broekje plaatst.

Steek nu een koordje door de tailleband, strijk het broekje nog eens mooi uit, et voilà, tout est prêt !
Veel plezier met dit patroon !   Hopelijk gaat het zonnetje nu nog schijnen ook...

model zonder zakken

donderdag 16 mei 2013

een leuk bavetje !‘Chic et pas Cher’ stelt voor


 Vertaald uit het Engels van deze website : stubbornly crafty.

Nodig  :
  • Patroon
  • 2 bij elkaar passende stukjes stof 30 op 25 cm en 10 op 27 cm
  • Eventueel een zachte tussenlaag/wattine/molton...
  • Stof voor de achterkant (badstof, flannel,…)
  • Tweezijdig opstrijkbaar kleefpapier voor ogen en tanden
  • Of gebruik vilt
  • Schaar, draad, naaimachine, strijkijzer
  • Velcro of drukknoopje
Download het patroon hier  en hier . Knip het patroon uit. Plak het op de stippellijn aaneen Je hoeft geen extra naad bij te rekenen. Alle naden stik je op voetjesbreedte. 
Strijk je stofjes
Stof 1 is 30 op 26 cm
Stof 2 is 10 op 26 cmKnip de rondjes voor de ogen uit in vilt, of gebruik stof waar je dubbelzijdig kleefpapier op strijkt. Knip uit zonder naad.
Wees voorzichtig als je vilt strijkt, leg liefst een stukje stof tussen je ijzer en het vilt.
Doe hetzelfde met de tanden.
Plaats de tanden op de lange kant van je kleinste stukje stof. Naai vast. Strijk even op. Leg nu dit stuk met de tanden op het grootste stuk stof. Leg het omgekeerd tegen de onderste boord van deze stof,  goede kant op goede kant !  Speld vast.
Naai vast, strijk de naad open.
Vouw dit stukje stof nu in 2 (lange kanten samen)Zorg dat de tanden naad netjes gelijk ligt.  Leg het patroon nu tegen de vouw en teken het over.  Knip uit.
Plaats nu de ogen op de plaats die je wilt.  Strijk ze vast, en ga er nog eens over met een zigzag of festonsteek.   Doe hetzelfde met de pupillen.
Knip het patroon nog eens uit de wattine, en 1x uit de zachte stof voor de achterkant. Leg de 3 stukken nu zo :
De zachte achterkant met goede kant naar boven
De voorkant met de goede kant naar beneden
De wattine
Gebruik je geen wattine, dan alleen de eerste 2 laagjes.
Speld de laagjes samen.  Naai met een kleine zoom (voetjesbreedte) en laat onderaan een kleine opening van 5 cm om te keren.
Waar de naad een bocht maakt, moet je nu een paar kleine knipjes geven in de naad, maar pas op dat je niet té ver knipt ! Draai naar de goede kant, gebruik eventueel de steel van een houten lepel om alle delen goed om te keren.
Strijk uit en strijk de naad van de opening netjes.  Naai de opening met de hand dicht.
Nu kun je eventueel met een contrasterende draad nog een extra stikking geven op enkele mm van de buitenrand.
Je kan nu nog de velco aanbrengen, of een drukknoopje.
Veel plezier !

zaterdag 4 mei 2013

en we maakten mooie dingen !

De jonge mama's hebben bij Chic et pas cher super leuke kleertjes gemaakt voor hun kroost.

rokjes à volonté !

 Joelle maakt niet alleen prachtige beren, ze stikt in een handomdraai een sexy kleedje ineen.  Let op de ritsen aan de schouders, hoe origineel is dat !  Haar website vind je hier : pilou & pilouette .

een schitterend rits-idee !
 Karin , nog een beren-madame, kwam voor het eerst, om met de nieuwe naaimachine te leren werken.  Spoeltje steken, draad inrijgen en allerlei steken uitproberen op een lapje.  En wat ga ik volgende keer maken ?

mmmm....wat ga ik maken....
 De beren van Karin zijn ongelooflijk lief en grappig.  Je kan ze hier bekijken.


 Stephanie met de mooie ring (ze haakt ze zelf !) was een rokje aan het maken, met een lief oranje randje aan.
een rokje dat bij m'n ring past !

 Tiny heeft voor haar 2 dochtertjes bijna een hele garderobe bijeen genaaid

zo mooi gelukt !


Volgende keer is op donderdagavond  16 mei !


.donderdag 2 mei 2013

de data voor de volgende periode.
Chic et pas cher gaat nog altijd door op donderdagavond in ontmoetingscentrum 'De Schaperye' op de conterdam (Oostende).

de volgende data zijn :
2 mei
16 mei
30 mei
13 juni
27 juniTijdens de zomervakantie werken we opnieuw met workshops.

 

 

Deze zijn dit keer gericht naar de beginnelingen ( vanaf 12 jaar)  die willen leren naaien. Maar de mama's mogen natuurlijk meekomen...

De onderwerpen zullen zijn

Start to sew !

les 1 : leer je naaimachine kennen en alle mogelijkheden, we naaien een eenvoudig gsm hoesje.
les 2 : we maken een kussen
les 3 : we maken een knuffel
les 4 : we maken een (strand)tas. (keuze uit verschillende modellen)
les 5 : we maken een eenvoudig rokje 

Heb je nog een ander voorstel ?  Laat het me weten, we kunnen nog enkele lessen toevoegen.
De data en prijzen volgen asap !