zaterdag 1 februari 2014

Een tricot boord aan een rokje zetten

enkele tips : 

Je tricot band moet ongeveer 30 % korter zijn dan de omtrek van je rokje.  Dus, als je tailleomtrek 50 cm is, knip je de tricot band op 35 cm (+ 2 cm naadwaarde)  Voor damesmaten moet je even passen : leg de tricotboord (in de hoogte dubbelgevouwen) rond je taille tot hij mooi aansluit en comfortabel aanvoelt. Knip met 2 cm naadwaarde. 

 Stik de korte randen op elkaar.
Vouw je tricot band dubbel in de hoogte, met de naad aan de binnenkant.


Vouw nu je tricot band in 4 gelijke delen en zet op elk punt een kopspeld. (meet !)
Stop je rokje in de tricotband (de vouw moet naar de rokzoom wijzen.  Je moet 3 snijranden bovenaan hebben - zie foto)   Zet de tricot band op die 4 punten vast aan je rokje met een kopspeld. (mv, mr, en de 2 zijnaden) Zo is hij gelijkwaardig verdeeld. 

Stik met je rokjestof onderaan. Begin aan een kopspeld. Wanneer je naaivoetje naar beneden staat, neem je de beide stofjes ter hoogte van de volgende kopspeld vast, en rek je de tricot uit tot hij netjes even lang is als je rokjesstof. Stik voorzichtig (liefst met een zigzagsteek of tricotsteek) tot aan de volgende kopspeld. Herhaal deze beweging, en zo zit je band netjes verdeeld aan je rokje. 

Wie een overlock heeft kan deze boord ook met de overlock afwerken.  Voor beginners raad ik wel aan om toch eerst een recht stiksel te geven met je naaimachine, voor je gaat overlocken.  Dan kan je zien of alles goed zit, en eventueel nog wat herstelwerken uit te voeren.  Eens je overlockt, is er geen weg terug....

de 4 punten : mv, mr en de 2 zijnaden


Tip : check ook altijd of je katoenen rokje wel breed genoeg is om over je heupen te glijden bij het aantrekken.  Als je rekbare stof gebruikt, met lycra in, lukt dat wel, maar gewone katoen moet je toch breed genoeg maken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten